OBSAH

 

OBJEDNÁVKA

Objednajte si predplatné na 12 mesiacov za cenu 13,5 eur mesačne.



 

Daňový kalendár
júl 2019
PoUtStŠtPiSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
 
Najbližšia daňová povinnosť
22.7.2019 - Daň z pridanej hodnoty

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Kurzy mien 19.7.2019
 1 USD1,12 EUR (+0,01)
 1 GBP0,9 EUR (-0)
 1 PLN4,26 EUR (-0)
 1 CZK25,59 EUR (-0,01)
Ďalšie meny
Platné od 16.3.2016
Jednodňové refinančné operácie 0,25 %
Hlavné refinančné operácie 0,00 %
Jednodňové sterilizačné operácie -0,40 %
viac
Cestovné náhrady
Stravné v SR

5 - 12 hodín

4,80 €

12 - 18 hodín

7,10 €

nad 18 hodín

10,90 €

 

ostatné
VESTNÍKY MINISTERSTIEV

 

 

Produkt manažér

2019.07 Úvodník

Ing. Lucia Žarnócaiová

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

pripravili sme si pre vás júlové číslo on-line časopisu Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky.

Právo zamestnancov na odpočinok a zotavenie po práci v súlade so základnými zásadami zákonníka práce sa obligatórne premieta do rozvrhu pracovného času zohľadnením prestávok v práci, nepretržitého denného a týždenného odpočinku a dní pracovného pokoja. JUDr. Juraj Mezei, PhD., spracoval článok o nároku zamestnanca na prestávku v práci v roku 2019.

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, ktorí posielajú svojich zamestnancov vykonávať prácu v zahraničí, že formulár PD A1 (potvrdzujúci, že aj počas tamojšieho výkonu práce naďalej platia poistné na Slovensku), Sociálna poisťovňa vystavuje len vo vzťahu k členským štátom EÚ, EHP (Nórsko, Island, Lichtenštajnsko) a Švajčiarsko – teda vo vzťahu k tým štátom, na ktoré sa vzťahuje legislatíva EÚ. Formuláru PD A1 sa v článku venuje Ing. Ivana Glazelová.

Zvýšenie sumy základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách od 1. 6. 2019 spracovala v článku Ing. Ivana Glazelová.

Mgr. Jozef Rajzinger, PhD., pripravil článok o nebezpečenstvách, ohrozeniach a rizikách pri práci v kuchyni.

Od 1. júla 2020 by mal byť účinný návrh novely zákona o odpadoch č. 79/2015 Z. z. Hlavné ciele pre túto legislatívnu úpravu sú:

  • úprava ustanovení, ktoré sa týkajú základných definícií a pojmov, ako sú napr. definícia komunálneho odpadu, definícia stavu konca odpadu či vedľajšieho produktu,

  • doplnenie cieľov recyklácie komunálneho odpadu pre roky 2025, 2030 a 2035 a recyklácie odpadov z obalov pre roky 2025 a 2030,

  • posilní sa predchádzanie vzniku odpadu na úrovni obce,

  • podpora činností prípravy odpadu na opätovné použitie a aj priameho opätovného použitia výrobkov.

S pozdravom,

Ing. Lucia Žarnócaiová
odborná redaktorka

Online časopis Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky sa zaoberá všetkými podstatnými zmenami, ktoré sa týkajú gastronómie. Nájdete tu dôležité informácie zo sveta gastronómie, ktoré sa týkajú noviniek z oblasti legislatívy, práva, účtovníctva a daní, BOZP a taktiež aj envira. Tento časopis je vhodný pre hotely, bary a reštauračné zariadenia.

Čo nájdete v online časopise?

  • Účtovníctvo a dane - podstatné informácie z oblasti daní a účtovníctva. Články sú zamerané na aplikovanie teórie v podobe praktických príkladov z praxe.
  • Právo a legislatíva - venujeme sa legislatívnemu dianiu a právu z oblasti gastroprevádzok. Uvedomujeme si, aký význam má aj vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom z hľadiska personalistiky, prípadne miezd a preto prichádzame s článkami, ktoré sú zaujímavé pri zorientovaní sa v tejto oblasti.
  • BOZP, hygiena - Dôležitou súčasťou gastroprevádzok z hľadiska zdravia je správna hygiena a bezpečnosť pri práci. Zameriavame sa na najčastejšie chyby pri dodržiavaní hygieny a samozrejme Vás oboznámime s  podstatnými zmenami v BOZP.
  • Enviro - Pri vedení gastroprevádzky je taktiež dôležité dodržiavať zásady nakladania s odpadmi pri neustále sa meniacej legislatíve.

Čo je nové v online časopise?


Povinnosť zamestnávateľa nahlasovať voľné pracovné miesto

Evidenčný list dôchodkového poistenia v roku 2019

Zdaňovanie ubytovacích služieb daňou z pridanej hodnoty od 1. 1. 2019

Pracovné odevy chrániace zdravie v gastronómii

Zálohovanie jednorazových obalov na nápoje - základné prvky návrhu zákona

Čo získate s on-line časopisom?

  • Aktuálne informácie z oblasti gastronómie za výhodnú cenu
  • Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
  • Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
  • Jeho obsah je neustále aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
  • V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova

Autorský kolektív

Ing. Juraj Válek, PhD.

Venuje sa témam z oblasti nepriamych daní, konkrétne dani z pridanej hodnoty, spotrebných a environmentálnych daní, ako aj problematike daňových únikov. V súčasnosti pôsobí ako odborný asistent na Katedre financií na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.





Ing. Viera Mezeiová

Svoje vedomosti a praktické skúsenosti súvisiace so zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti, získané prácou v oblasti plánovania pracovných síl a miezd, prácou v súkromnej sfére, neskôr v metodickej a legislatívnej činnosti na Ministerstve financií SR aplikuje ako prednášateľka na odborných seminároch a tiež ako autorka odborných článkov a publikácií s tematikou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti.


JUDr. Simona Laktišová

Je absolventkou Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od roku 2013 vykonáva prax advokátskej koncipientky a aktuálne pôsobí v advokátskej kancelárii Dvořák Hager & Partners. Publikuje príspevky najmä z oblasti verejnej správy, verejného obstarávania a školstva.






Ďalší autori

  • Mgr. Tomáš Maršalek
  • Ing. Blažena Kvetná
  • Mgr. Jozef Rajzinger, PhD.
  • Kristína Iudita Kmety
  • Ing. Jozef Pohlod


OBJEDNÁVKA

Referencie

Spokojní zákazníci online časopisu

"V časopise sme mali možnosť získať viac informácií v súvislosti s gastroprevádzkou. Veľmi nám pomohli informácie hlavne z oblasti účtovníctva a daní."
Jana K., Bratislava


"Na jednom mieste nájdem všetko, čo potrebujem k svojej práci pri vedení reštaurácie."
Jozef H., Snina


"Vaše články mi priniesli zaujímavé poznatky z oblasti gastra. Najviac si cením neustále aktualizované legislatívne dianie ."
Mária H., Zlaté Moravce

 

 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: