OBSAH

 

OBJEDNÁVKA

Objednajte si predplatné na 12 mesiacov za cenu 6,5 eur mesačne.



 

Daňový kalendár
január 2019
PoUtStŠtPiSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
 
Najbližšia daňová povinnosť
20.1.2019 - Daň z pridanej hodnoty

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Kurzy mien 17.1.2019
 1 USD1,14 EUR (-0)
 1 GBP0,89 EUR (-0)
 1 PLN4,29 EUR (-0)
 1 CZK25,56 EUR (-0)
Ďalšie meny
Platné od 16.3.2016
Jednodňové refinančné operácie 0,25 %
Hlavné refinančné operácie 0,00 %
Jednodňové sterilizačné operácie -0,40 %
viac
Cestovné náhrady
Stravné v SR

5 - 12 hodín

4,80 €

12 - 18 hodín

7,10 €

nad 18 hodín

10,90 €

 

ostatné

 

Produkt manažér

2018.12 Úvodník

Ing. Lucia Žarnócaiová

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

problematiku poistného na povinné sociálne poistenie zamestnanca v roku 2019 a poistného na zdravotné poistenie zamestnanca v roku 2019 spracovala v článkoch Ing. Eva Gášpárová.

NR SR schválila novely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v zn. n. p. Tieto novely by mali priniesť nové oslobodenia od dane z príjmov fyzických osôb a niektoré z nich aj zlepšenie finančných podmienok najmä mladých rodín. Aké zmeny nastanú ohľadom dvojnásobného daňového bonusu, čo prinesie podpora rekreácií a ubytovanie zamestnancov v roku 2019 si môžete prečítať v článku od Ing. Viery Mezeiovej.

Každý podnik, respektíve každé miesto, na ktorom dochádza k pracovnej činnosti, v našom prípade reštaurácie, kuchyňa, cukráreň, pekáreň, kaviareň alebo iná gastronomická prevádzka, má iné špecifiká - používa iné technológie, stroje, nástroje či prístroje, a navyše má tiež iné dispozície. Z toho vyplýva, že každý takýto podnik má odlišné, aj keď ale dosť podobné, riziká. Hovoríme tu o potenciálnych rizikách, ktoré môžu pracovníkom spôsobiť pracovný úraz. A práve podľa týchto rizík sa určujú povinnosti bezpečnosti práce a tiež prideľovanie osobných ochranných pracovných prostriedkov. Najčastejšie riziká, ktoré predstavujú prácu v gastronómii spracoval Ing. Jozef Mikula, PhD.

S účinnosťou od 1. januára 2019 sa účinnou stáva novela č. 208/2018 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa Zákon o odpadoch. Novela prináša viacero zmien, pričom jednou z podstatnejších je najmä podrobnejšia úprava zodpovednosti za nezákonné umiestnenie odpadu. Článok spracovala JUDr. Martina Kostková

S pozdravom,

Ing. Lucia Žarnócaiová

odborná redaktorka


Online časopis Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky sa zaoberá všetkými podstatnými zmenami, ktoré sa týkajú gastronómie. Nájdete tu dôležité informácie zo sveta gastronómie, ktoré sa týkajú noviniek z oblasti legislatívy, práva, účtovníctva a daní, BOZP a taktiež aj envira. Tento časopis je vhodný pre hotely, bary a reštauračné zariadenia.

Čo nájdete v online časopise?

  • Účtovníctvo a dane - podstatné informácie z oblasti daní a účtovníctva. Články sú zamerané na aplikovanie teórie v podobe praktických príkladov z praxe.
  • Právo a legislatíva - venujeme sa legislatívnemu dianiu a právu z oblasti gastroprevádzok. Uvedomujeme si, aký význam má aj vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom z hľadiska personalistiky, prípadne miezd a preto prichádzame s článkami, ktoré sú zaujímavé pri zorientovaní sa v tejto oblasti.
  • BOZP, hygiena - Dôležitou súčasťou gastroprevádzok z hľadiska zdravia je správna hygiena a bezpečnosť pri práci. Zameriavame sa na najčastejšie chyby pri dodržiavaní hygieny a samozrejme Vás oboznámime s  podstatnými zmenami v BOZP.
  • Enviro - Pri vedení gastroprevádzky je taktiež dôležité dodržiavať zásady nakladania s odpadmi pri neustále sa meniacej legislatíve.

Čo je nové v online časopise?

Novela zákona o účtovníctve od 1.10.2018

Sviatok a nepretržitá prevádzka z hľadiska pracovného času v roku 2018

Vývoj ukazovateľov finančných tokov odvetvia služieb v roku 2018

Požiadavky na ubytovacie zariadenia

Nové povinnosti, ktoré vyplývajú zo zmeny v zákone o odpadoch od 1. januára 2019

Novela zákona o dani z príjmov od 1.10.2018

Čo získate s on-line časopisom?

  • Aktuálne informácie z oblasti gastronómie za výhodnú cenu
  • Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
  • Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
  • Jeho obsah je neustále aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
  • V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova

Autorský kolektív

Ing. Juraj Válek, PhD.

Venuje sa témam z oblasti nepriamych daní, konkrétne dani z pridanej hodnoty, spotrebných a environmentálnych daní, ako aj problematike daňových únikov. V súčasnosti pôsobí ako odborný asistent na Katedre financií na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.





Ing. Viera Mezeiová

Svoje vedomosti a praktické skúsenosti súvisiace so zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti, získané prácou v oblasti plánovania pracovných síl a miezd, prácou v súkromnej sfére, neskôr v metodickej a legislatívnej činnosti na Ministerstve financií SR aplikuje ako prednášateľka na odborných seminároch a tiež ako autorka odborných článkov a publikácií s tematikou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti.


JUDr. Simona Laktišová

Je absolventkou Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od roku 2013 vykonáva prax advokátskej koncipientky a aktuálne pôsobí v advokátskej kancelárii Dvořák Hager & Partners. Publikuje príspevky najmä z oblasti verejnej správy, verejného obstarávania a školstva.






Ďalší autori

  • Mgr. Tomáš Maršalek
  • Ing. Blažena Kvetná
  • Mgr. Jozef Rajzinger, PhD.
  • Kristína Iudita Kmety
  • Ing. Jozef Pohlod


OBJEDNÁVKA

Referencie

Spokojní zákazníci online časopisu

"V časopise sme mali možnosť získať viac informácií v súvislosti s gastroprevádzkou. Veľmi nám pomohli informácie hlavne z oblasti účtovníctva a daní."
Jana K., Bratislava


"Na jednom mieste nájdem všetko, čo potrebujem k svojej práci pri vedení reštaurácie."
Jozef H., Snina


"Vaše články mi priniesli zaujímavé poznatky z oblasti gastra. Najviac si cením neustále aktualizované legislatívne dianie ."
Mária H., Zlaté Moravce

 

 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: