OBSAH

 

OBJEDNÁVKA

Objednajte si predplatné na 12 mesiacov za cenu 13,5 eur mesačne.



 

Daňový kalendár
január 2020
PoUtStŠtPiSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
Najbližšia daňová povinnosť
27.1.2020 - spotrebná daň z liehu

Ďalšie povinnosti pre tento deň...

 

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Kurzy mien 20.1.2020
1 EUR1,11 USD (-0)
1 EUR0,85 GBP (-0)
1 EUR4,24 PLN (+0,01)
1 EUR25,15 CZK (-0,02)
Ďalšie meny
Platné od 16.3.2016
Jednodňové refinančné operácie 0,25 %
Hlavné refinančné operácie 0,00 %
Jednodňové sterilizačné operácie -0,40 %
viac
Cestovné náhrady
Stravné v SR

5 - 12 hodín

5,10 €

12 - 18 hodín

7,60 €

nad 18 hodín

11,60 €

 

ostatné
VESTNÍKY MINISTERSTIEV

 

 

Produkt manažér

2020.01 Úvodník

Ing. Lucia Žarnócaiová

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

prinášame Vám januárové číslo on-line časopisu Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky.

V oblasti mzdového účtovníctva sa v roku 2020 budú uplatňovať veličiny odvodené od všeobecného vymeriavacieho základu a priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR za kalendárny rok 2018 (1 013 €), veličiny odvodené od sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu platnú k 1. 1. 2020 (210,20 €), veličiny ustanovené príslušnými právnymi predpismi na rok 2020 a veličiny vyplývajúce z techniky výpočtov použitím koeficientov platných pre rok 2020 ustanovených príslušnými právnymi predpismi.

Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Ustanovenie § 103 ods. 2 ZP Zákonníka práce nadobudlo účinnosť 1. januára 2020.

Tento mesiac sme si pre Vás pripravili články na témy:

  • Mzdové a daňové veličiny pre rok 2020

  • Dovolenka zamestnanca v roku 2020

  • Zmeny v odvodoch SZČO z pohľadu podvojného účtovníctva v roku 2020

  • Smernica o poskytovaní osobných ochranných pracovných prostriedkov, čistiacich, umývacích a dezinfekčných prostriedkov

  • Evidencia a ohlásenie o množstve výrobkov a materiálov, ktoré sú výsledkom prípravy na opätovné použitie, recyklácie alebo ďalších činností zhodnocovania v roku 2020

Želám Vám príjemné čítanie.

S pozdravom,

Ing. Lucia Žarnócaiová
odborná redaktorka

Online časopis Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky sa zaoberá všetkými podstatnými zmenami, ktoré sa týkajú gastronómie. Nájdete tu dôležité informácie zo sveta gastronómie, ktoré sa týkajú noviniek z oblasti legislatívy, práva, účtovníctva a daní, BOZP a taktiež aj envira. Tento časopis je vhodný pre hotely, bary a reštauračné zariadenia.

Čo nájdete v online časopise?

  • Účtovníctvo a dane - podstatné informácie z oblasti daní a účtovníctva. Články sú zamerané na aplikovanie teórie v podobe praktických príkladov z praxe.
  • Právo a legislatíva - venujeme sa legislatívnemu dianiu a právu z oblasti gastroprevádzok. Uvedomujeme si, aký význam má aj vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom z hľadiska personalistiky, prípadne miezd a preto prichádzame s článkami, ktoré sú zaujímavé pri zorientovaní sa v tejto oblasti.
  • BOZP, hygiena - Dôležitou súčasťou gastroprevádzok z hľadiska zdravia je správna hygiena a bezpečnosť pri práci. Zameriavame sa na najčastejšie chyby pri dodržiavaní hygieny a samozrejme Vás oboznámime s  podstatnými zmenami v BOZP.
  • Enviro - Pri vedení gastroprevádzky je taktiež dôležité dodržiavať zásady nakladania s odpadmi pri neustále sa meniacej legislatíve.

Čo je nové v online časopise?

Novela zákona o sociálnom poistení účinná od 1. januára 2020
Minimálna mzda od 1. januára 2020
Novela zákona o účtovníctve od 1. januára 2020
Prečo je nevyhnutné mať vypracované vlastné smernice
Novela zákona o odpadoch vo vzťahu k bioodpadom od 1. 7. 2020

Čo získate s on-line časopisom?

  • Aktuálne informácie z oblasti gastronómie za výhodnú cenu
  • Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
  • Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
  • Jeho obsah je neustále aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
  • V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova

Autorský kolektív

Ing. Juraj Válek, PhD.

Venuje sa témam z oblasti nepriamych daní, konkrétne dani z pridanej hodnoty, spotrebných a environmentálnych daní, ako aj problematike daňových únikov. V súčasnosti pôsobí ako odborný asistent na Katedre financií na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.





Ing. Viera Mezeiová

Svoje vedomosti a praktické skúsenosti súvisiace so zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti, získané prácou v oblasti plánovania pracovných síl a miezd, prácou v súkromnej sfére, neskôr v metodickej a legislatívnej činnosti na Ministerstve financií SR aplikuje ako prednášateľka na odborných seminároch a tiež ako autorka odborných článkov a publikácií s tematikou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti.


JUDr. Simona Laktišová

Je absolventkou Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od roku 2013 vykonáva prax advokátskej koncipientky a aktuálne pôsobí v advokátskej kancelárii Dvořák Hager & Partners. Publikuje príspevky najmä z oblasti verejnej správy, verejného obstarávania a školstva.






Ďalší autori

  • Mgr. Tomáš Maršalek
  • Ing. Blažena Kvetná
  • Mgr. Jozef Rajzinger, PhD.
  • Kristína Iudita Kmety
  • Ing. Jozef Pohlod


OBJEDNÁVKA

Referencie

Spokojní zákazníci online časopisu

"V časopise sme mali možnosť získať viac informácií v súvislosti s gastroprevádzkou. Veľmi nám pomohli informácie hlavne z oblasti účtovníctva a daní."
Jana K., Bratislava


"Na jednom mieste nájdem všetko, čo potrebujem k svojej práci pri vedení reštaurácie."
Jozef H., Snina


"Vaše články mi priniesli zaujímavé poznatky z oblasti gastra. Najviac si cením neustále aktualizované legislatívne dianie ."
Mária H., Zlaté Moravce

 

 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: