Input:

Manipulácia s nožmi a ostrými nástrojmi

21.1.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

Každý nástroj sa môže stáť nebezpečným, nielen tomu kto ho používa, ale aj pre jeho okolie. Záleží na tom, či je tento používaný správne a či sa sním zaobchádza tak, ako sa s ním zaobchádzať má.

Nehody, poranenia nožom, sú bežné aj v profesionálnych kuchyniach. Zamestnanci si pomerne často zraňujú ruky pri príprave jedla. Riziko sa ale iste zníži, ak sa zamestnanci pridržiavajú nasledovných zásad a pravidiel.

V záujme bezpečnej práce je preto nevyhnutné dodržiavať pracovné postupy pri všetkých prácach, najmä s nožmi a na kuchynských strojoch, ktorých súčasťou sú ostré súčasti.

Nože a rezné nástroje strojov a zariadení musia byť v nepoškodenom stave, riadne nabrúsené a zabezpečené proti uvoľneniu. Ostré nástroje sú bezpečnejšie než tupé - bezpečnejšie plnia svoju funkciu a pri práci s nimi je potrebná menšia sila.

Pri prechádzaní poraneniam je preto dôležité školiť a kontrolovať:

  • spôsoby správneho používania nožov,

  • výcvik bezpečných pracovných postupov, najmä pri ostrení noža,

  • pre každú danú úlohu (činnosť vykonávanú nožom) je potrebné používať vhodný nôž,

  • nikdy sa nesmie pracovať s nožom otočeným k telu,

  • rukoväť noža sa uchopí za každých okolností tak, že špička a čepeľ smeruje dolu,

  • na krájanie sa používa protišmyková doska s dostatočnou plochou na vykonávanú prácu,

  • nože si


 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: