dnes je 28.3.2024

Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky
Produkt manažér

2022.04 Úvodník


Ing. Nadežda Fuksová

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

prinášame Vám májové číslo on-line časopisu Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky, v ktorom nájdete informácie zo sveta gastronómie, ktoré sa týkajú noviniek z oblasti legislatívy, práva, účtovníctva a daní, BOZP a taktiež aj environmentalistiky.

Prácu vo výškach a nad voľnou hĺbkou môžeme najjednoduchšie definovať ako pohyb, práca či iná činnosť osoby (zamestnávateľ, zamestnanec alebo viac ako jedna fyzická osoba, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom ďalej len „zamestnanec“), pri ktorej je daná osoba ohrozená pádom, prepadnutím alebo zosunutím z výšky alebo do hĺbky. Pri takýchto prácach akákoľvek malá nepozornosť či nedostatočné zabezpečenie môže ohroziť tak samotnú osobu, ktorá prácu vykonáva, či osoby v jej okolí. Z tohto dôvodu je potrebné uistiť sa, že prácu vykonávajú iba osoby na to odborne spôsobilé s potrebným školením a sú použité všetky potrebné osobné či kolektívne ochranné prostriedky.

Viac informácií o práci vo výškach a nad voľnou hĺbkou si môžete prečítať v článku od autorov Mgr. Kristína Iudita Kmety; Ing. Jozef Mikula, PhD.; Ing. Tamara Paceková.

Okrem toho sme si tento mesiac pre Vás pripravili články na témy:

  • Vnútorný predpis o zabezpečení stravovania zamestnancov

  • Uplatnenie daňového bonusu

  • Počítačový program ako zamestnanecké dielo

  • MŽP zastavuje skládkovanie stavebného odpadu

Želám Vám príjemné čítanie!

S pozdravom,


Ing. Nadežda Fuksová
odborná redaktorka

 


Online časopis Ekonomické, pracovné, právne a technické minimum pre gastroprevádzky sa zaoberá všetkými podstatnými zmenami, ktoré sa týkajú gastronómie. Nájdete tu dôležité informácie zo sveta gastronómie, ktoré sa týkajú noviniek z oblasti legislatívy, práva, účtovníctva a daní, BOZP a taktiež aj envira. Tento časopis je vhodný pre hotely, bary a reštauračné zariadenia.

V časopise Vás čakujú vybrané témy z oblastí:

  • Účtovníctvo a dane
  • Právo a legislatíva
  • BOZP, hygiena
  • Enviro

Čo je nové v online časopise

S on-line časopisom získate:

  • Aktuálne informácie z oblasti gastronómie za výhodnú cenu
  • Záruka aktuálnosti podľa najnovších zmien a noviel v legislatíve
  • Praktické rady a odporúčania odborníkov pri riešení problémov z Vašej praxe
  • Jeho obsah je neustále aktualizovaný, aby ste mali prístup len k zaručeným informáciám
  • V obsahu časopisu môžete vyhľadávať obyčajným zadaním kľúčového slova

Autorský kolektív

Ing. Viera Mezeiová
Ing. Viera Mezeiová

Svoje vedomosti a praktické skúsenosti súvisiace so zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti, získané prácou v oblasti plánovania pracovných síl a miezd, prácou v súkromnej sfére, neskôr v metodickej a legislatívnej činnosti na Ministerstve financií SR aplikuje ako prednášateľka na odborných seminároch a tiež ako autorka odborných článkov a publikácií s tematikou zdaňovania príjmov zo závislej činnosti.

Doc. Ing. Juraj Válek, PhD.
Doc. Ing. Juraj Válek, PhD.

Doc. Ing. Juraj Válek, PhD., pôsobí na Katedre financií Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Odborne sa orientuje predovšetkým v nepriamych daniach - DPH, spotrebné a environmentálne dane. V roku 2011 úspešne obhájil dizertačnú prácu a v roku 2020 habilitačnú. Výsledky výskumu publikuje doma aj v zahraničí. Participuje ako spoluriešiteľ na riešení viacerých projektov.

JUDr. Simona Laktišová
JUDr. Simona Laktišová

je absolventkou Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od roku 2013 vykonáva právnu prax a aktuálne pôsobí v advokátskej kancelárii Dvořák Hager & Partners. Publikuje príspevky najmä z oblasti verejnej správy, verejného obstarávania a školstva. 

Ďalší autori

  • Mgr. Tomáš Maršalek
  • Ing. Blažena Kvetná
  • Mgr. Jozef Rajzinger, PhD.
  • Kristína Iudita Kmety
  • Ing. Jozef Pohlod


Referencie

Spokojní zákazníci online časopisu

"V časopise sme mali možnosť získať viac informácií v súvislosti s gastroprevádzkou. Veľmi nám pomohli informácie hlavne z oblasti účtovníctva a daní."
Jana K., Bratislava


"Na jednom mieste nájdem všetko, čo potrebujem k svojej práci pri vedení reštaurácie."
Jozef H., Snina


"Vaše články mi priniesli zaujímavé poznatky z oblasti gastra. Najviac si cením neustále aktualizované legislatívne dianie ."
Mária H., Zlaté Moravce

 
OBSAH
Daňový kalendár
marec 2024
PoUtStŠtPiSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Najbližšia daňová povinnosť
31.3.2024 - Daň z pridanej hodnoty
PRAKTICKÉ INFORMÁCIE
Kurzy mien 27.3.2024
1 EUR1,08 USD (-0)
1 EUR0,86 GBP (-0)
1 EUR4,31 PLN (+0,01)
1 EUR25,32 CZK (+0,05)
Ďalšie meny
Platné od 20.9.2023
Jednodňové refinančné operácie 4,75 %
Hlavné refinančné operácie 4,50 %
Jednodňové sterilizačné operácie 4,00 %
viac
Cestovné náhrady

Stravné v SR od 1.10.2023

Opatrenie č. 368/2023 Z. z. o sumách stravného

5 - 12 hodín

7,80 €

12 - 18 hodín

11,60 €

nad 18 hodín

17,40 €

Stravné v SR od 1.6.2023

Opatrenie č. 171/2023 Z. z. o sumách stravného

5 - 12 hodín 7,30 €
12 - 18 hodín 10,90 €
nad 18 hodín 16,40 €

 

ostatné
EDITOVATEĽNÉ TLAČIVÁ
VESTNÍKY MINISTERSTIEV